خوردن میوه ها و سبزیجات چه فایده هایی برای سلامتی کودکان دارد؟
کودک به مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل نیاز دارد زیرا این مواد مغذی ضروری توسط بدن شخص تولید و ساخته نمیشود. میوههایی از قبیل انبه، موز، توتفرنگی، سیب، هندوانه، گلابی و دیگر میوهها از مواد مغذی ضروری مختلف مانند اسیدفولیک، آهن، کلسیم، فیبر، ویتامینآ، ویتامین ب، ویتامین سی و غیره غنی شده هستند که برای سلامتی کودک و به طورکلی رشد و تکامل کودک بسیار مهم هستند.
مانند میوهها، سبزیجات نیز منبع تغذیه هستند. بنابراین، افزودن سبزیجات به رژیم غذایی روزانه کودک بسیار مهم است.
مصرف بیشتر میوه و سبزیجات کودک را چابک تر و سالم تر نگه میدارد، همچین در رسیدن به وزن ایده آل به او کمک می کند. میوه ها و سبزیجات دارای مواد مغذی حیاتی متنوعی هستند که برای رشد و نمو فرزند شما از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
سن شروع میوه خوردن در کودکان:
از آنجایی که ممکن است کودکان زمینه حساسیت به میوه داشته باشند، باید مصرف را با میوههایی شروع کرد که زمینه ایجاد حساسیت ندارند. بهترین میوهای که در چند هفته ابتدایی آغاز تغذیه تکمیلی میتوان وارد برنامه غذایی کودک کرد، آبمیوه رقیق است که بهتدریج به غلظت آن افزوده میشود. در مورد سبزیها هم بهتر است تغذیه با آب هویجی که با آب سیب مخلوط شده آغاز شود، تا اینکه بهتدریج و با بزرگ شدن کودک میتوان میوهها را بهصورت پوره و بعد تکههای کوچک در روند افزایش جویدن و بلعیدن وارد برنامه غذایی کودک کرد. آخرین میوهای که در این روند باید وارد برنامه تغذیهای او شود، مرکبات است.
فواید:
-تقویت سیستم ایمنی: میوه ها و سبزیجات حاوی مواد معدنی و ویتامین های مهمی مانند ویتامین C و E هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. مصرف میوه به طور منظم می تواند ایمنی کودک شما را تقویت کند و بدن وی را در مقابله با بیماری ها و مشکلات مختلف مقاوم کند.
تامین انرژی: میوه ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی هستند بنابر این نسبت به غذاهای فرآوری شده و فست فودها انرژی پایدار تری برای کودکان تامین می کنند.
-کنترل وزن: میوه ها کالری کمتری نسبت به غذاهای فرآوری شده دارند. خوردن میوه های تازه در طول روز می تواند مواد مغذی اساسی را برای کودک شما تامین کند و مانع از خوردن غذاهای ناسالم شود. در نهایت این بدان معنی است که وزن کودک تحت کنترل است.
-پاکسازی بدن و دور نگه داشتن کودک از بیماری ها: برخی از میوه ها مانند آووکادو، بلوبری، سیب و غیره برای از بین بردن سموم بدن و در نتیجه پاکسازی بدن بسیار مؤثر هستند. میوه ها و سبزیجات مواد مغذی اساسی مورد نیاز بدن کودک را تامین می کنند و مشکلات بینایی، دیابت، مشکل هضم و غیره را از کودک دور نگه می دارند.
-میوهها سرشار از فیبرها هستند و برای همین در برنامهی غذایی کودکان جایگاه خاصی دارند. فیبرها موادی هستند که مانند ویتامینها کالری رسان نبوده، جذب بدن نمیشوند و دفع مواد زاید از طریق رودهها را سرعت میبخشند.
-کودکان در سن رشد به پروتئین، کلسیم، آهن و انواع ویتامین ها نیاز دارند که باید از طریق غذا تامین شود. بدون این مواد مغذی کودکان ممکن است رشد مناسب نداشته باشند و قد آنها کوتاه بماند و در موارد جدی تر نیز ممکن است در رشد مهارت های ذهنی و حرکتی آنها اختلال ایجاد شود. اکثر این مواد مغذی را می توان از گروه میوه ها و سبزیجات تامین کرد.
- میوهها کالری کمتری دارند و فاقد چربی هستند. بنابراین سلامتی کودک شما را به خطر نمیاندازند.
- میوههایی مانند موز، پرتقال، خربزه، طالبی منبع مناسبی برای جذب پتاسیم در بدن کودک شما هستند که میتوانید آنها را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید.
- میوههایی مانند پرتقال که به رنگ نارنجی هستند برای چشم فرزندتان خوب هستند. پس آن را در برنامه غذایی کودک خود قرار دهید.
- میوههایی با رنگ سبز مانند گلابی سرشار از کلسیم هستند، در نتیجه برای سلامت استخوانها و دندانها مفید است.
- میوههایی که به رنگ قرمز هستند مانند سیب و توتفرنگی برای سلامت قلب فرزند شما نیز موثر هستند.
- سبزیجات قرمز رنگ مانند گوجهفرنگی، فلفل دلمهای قرمز و غیره را اضافه کنید تا به بدن کودک خود کمک کنید تا با رادیکالهای آزاد مبارزه کند.
- سبزیجات سبز رنگ مانند اسفناج، کلم بروکلی و غیره را اضافه کنید چون کودک را از شر سموم اضافی بدن خلاص میکند.
- میوهها حاوی املاح معدنی هستند. این مواد نیز همانند ویتامینها برای عملکرد خوب بدن و رشد سلولهای کودکان لازم و ضروریاند.
.
.
میوه خوردن اطفال را چگونه می توان تنظیم کرد و میوه را در برنامه غذایی آنان گنجاند؟
بهترین زمان برای خوردن میوه وقتی است که معده کودک خالی باشد و یا هنگام صبحانه است. اگر آب مرکبات هنگام صبح به کودک داده شود موجب افزایش اشتهای او میشود.بر اساس نظر کارشناسان تغذیه، به همان میزان که رعایت کردن وعدههای غذایی در کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است و نباید هرگز از قلم بیفتد، میوهها و سبزیجات هم در سبد تغذیهای کودکان از جایگاه ویژهای برخوردار است. به شکلی که؛ کودکان باید روزانه 2تا 5واحد میوه دریافت کنند، چرا که این گروه غذایی بخشی از نیاز آنان را به مواد معدنی و آنتیاکسیدانها تامین میکند و خوشبختانه در فصل تابستان چون اغلب میوه ها خوشرنگ و خوشمزه هستند مورد علاقه اغلب کودکان هستند.
.
.
روش هایی برای علاقه مند کردن کودک به خوردن میوه ها:
- تهیه ی دسر های متنوع و رنگارنگ از میوه برای جذب کودک.
- میوه را دم دست بگذارید.
- کودکان را در آشپزخانه پذیرا باشید.
- با میوه ها غذا درست کنید مانند آلبالو پلو ، هویج پلو و...
- الگوی خوبی برای آن ها باشید و خودتان هم به مقدار لازم میوه و سبزیجات مصرف کنید.
- برای اینکه بچه ها یک ماده ی غذایی جدید را قبول کنند باید اصرار کنید تا آن را بچشند پس پا فشاری کنید.
-از میوه ها شربت و کمپوت تهیه کنید.
- باید هر روش ممکن کودک خود را برای خوردن میوه ها و سبزیجات تشویق کنید، حتی اگر موثر نباشد.
.
چند نکته:
- پوست میوه، هم میتواند برخی مواد مغذی را به بدن كودك برساند و از طرفی مواد سمپاشی شده را وارد بدن او كند. بنابراین برخی میوهها كه پوستشان حاوی فیبرهای نامحلول است، بهدلیل نفاخ بودن و نیز بهدلیل آنكه كودكان نمیتوانند آنها را خوب بجوند، بهتر است پوست گرفته شوند. همچنین توصیه میشود، پوست میوههای وارداتی كه حاوی مواد نگهدارنده هستند، گرفته شود. با توجه به فصل گرما و امكان رشد عوامل بیماریزا در میوهها نیز بهتر است میوهها در این فصل تا حد امكان بدون پوست مصرف شوند.
-
- حساسیت در اثر عوامل ژنتیك که سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال میكند، ایجاد میشود. در میان غذاهای مختلف حساسیتزا، بخشی از میوهها هم قرار دارند. برخی از این میوهها عبارتند از:
توتفرنگی، كیوی و نارنگی پس حتما این موضوع را در نظر بگیرید.
- از آنجایی که کودکان در فصل تابستان بدلیل گرمای هوا بیشتر احساس تشنگی میکنند، هرگز میوهها را جایگزین آب نکنید و تشنگیشان را با میوه برطرف ننمایید.
-اين احتمال وجود دارد، وقتي آبميوه يا ميوه شيرين به كودك داده ميشود، او آن را بهصورت بافت چربي ذخيره كند. اگرچه دريافت 2 واحد ميوه در تغذيه روزانه كودك معادل 12 كيلوكالري است، درحاليكه يك شيريني گلمحمدي معادل 150 كيلوكالري است. بنابراين توصيه ميشود، در مورد كودكان چاق به جاي منع مصرف ميوه، خوراكيهايي مانند تنقلات، شيرينيها و شكلات از برنامه غذايي كودك حذف شود.
امیدواریم در این مطلب از #بازرگام نکات خلاصه و مفیدی برای سلامت کودکان دلبند شما ذکر کرده باشیم.